Spring naar de hoofdinhoud

Rebetika

Rebetika

Rebetika is de Griekse blues, of volgens anderen de Griekse fado. Muziek van 150-100 jaar geleden, gemaakt binnen een bohemian subcultuur, en daarom is lang verboden geweest. Sinds 1970 echter is deze muziek bovengronds gekomen door het werk van belangrijke hedendaagse componisten. Tegenwoordig is de rebetiko niet weg te debnken van de Griekse muziek.

Laika

Laika

Soms worden overeenkomsten met de Nederlandse smartlappen gesignaleert. Deze liederen zijn de rugegraat van de hedendaagse populaire muziek in Griekenland. Muziek gemaakt voor vermaak in stedelijke gebieden. Daarvan zijn de elafrolaika te onderscheiden voor hun gemakkelijke stijl waardoor ze toegankelijke zijn voor buitenstaanders.

Endechna

Endechna

Ofterwel kunstzinnige liederen, vrijwel allemaal gecomponeert. Hedendaagse liederen onstaan na de jaren ’60. Hier horen componisten als Mikis Theodorakis en Manos Hadjidakis thuis. Na de jaren 90tig is er een opmars gesignaleerd voor deze muzieksoort in Griekenland. Sommige populaire artiesten zijn deze weg ingeslagen en zorgden voor een brede acceptatie buiten de intelectuele kringen: Peridis, […]

Dimotika

Dimotika

De traditionele folksmuziek van Griekenland, met veel overeenkomsten met andere Balkan en Klein Azie folksmuziek. Hierop word gedanst in een kring. Er is een grote variatie van dimotika afhankelijk van welke deel van Griekenland ze gespeeld worden. Onze muzikanten spelen Nisiotika (eilandmuziek), Epirotika (Noord-West Griekenland), Thraciotika (Noord Oost), Kritika (uit eiland Kreta).

Pop & Rock

Pop & Rock

Westers georienteerde pop en rock muziek en Griekse ballades. Vanaf de jaren ’60 is er inheemse Griekse pop-rock productie die een steeds meer belangrijke plek gaat spelen in hedendaagse hitparade. Maar ook in de tradionele muziek zijn er oude ballandes te vinden, op eilanden waar veel Italiaanse invloed is geweest. Ook de invloed van latin muziek is […]