Bouzouki is het meest kenmerkend voor Griekse muziek. Er is een 3 en een 4 dubellesnaren variant. De eerste is het oudste en daarmee het meest authentiek, terwijl de tweede ontwikkeld is zodat gitaar grepen en akkoorden onmiddellijk te transporteren zijn op bouzouki.

Tzouras is een kleinere variant van de driesnarige bouzouki, met een kleinere klankkast, waardoor zijn klankleur een warmere minder dominante karakter heeft.

Baglamas is nog kleiner dan tzouras, met minuscule klankkast en tast. Baglamas speelt meestal akkoorden en voegt een bijna percussie achtige hoge toon klank in het geheel.

Santouri of cymbaal of hakkenboord, wordt in folkmuziek ingezet bij eilandmuziek en Smyrneika. Ook moderne soorten zoals entechno gebruiken dit eigenzinnige instrument.

Gitaar is een vast onderdeel van Griekse muziek vanaf de oudste varianten ervan. Er wordt met nylon snaren gewerkt, wat een warmere klankleur meegeeft. Omdat er in rationele bezettingen geen basgitaar aanwezig is, speelt de gitaar niet alleen de akkoorden maar ook de basloopjes.

Toubeleki is een percussie instrument die op de Turkse darabukka lijkt. Hij is echter van metaal gebouwd en wordt gebruikt bij dans nummers zoals tsifteteli (Griekse buik dans muziek).

Cello is geen traditionele Griekse instrument, hoewel er opnames zijn van 1910 met cello als solo instrument in Smyrneika liedjes. In entechno muziek worden tegenwoordig regelmatig strijkinstrumenten ingezet.

Zang
Omdat Griekse muziek vanuit de Byzantijnse muziek is ontstaan, is het niet altijd eenduidig hoe men een tweede of derde stem bij kan voegen zodat het geheel tegelijkertijd harmonisch en Grieks klinkt. Wanneer de toonladder vergelijkbaar is met wat later in de rest van het Westen wordt gebruikt, major of minor toonladders, is het veel makkelijker om polyfonie te introduceren.

We hebben zangers die vanuit de Byzantijnse traditie de rebetika authentiek tot uitvoering brengt, andere die Smyrneika en oriƫntaalse liedjes met hun zwevende stem in leven brengen en anderen die bij entechna liederen tot hun recht komen.